Kausisiivouksen yhteydessä keväällä ja joulun alla siivotaan koti usein läpikotaisin. Se on oivallinen aika tarkistaa myös kodinkoneiden ja sähkölaitteiden kunto, kun suuria kodinkoneita liikutellaan imuroinnin tieltä vähintään kerran vuodessa. Pienikin vika tai puute kodinkoneissa voi olla merkittävä turvallisuusriski, joten laitteiden säännöllinen tarkastus on erittäin tärkeää.

Katse sähköjohtoihin
Etenkin pienet kodinkoneet, kuten leivänpaahtimet tai veden- ja kahvinkeittimet kannattaa käytön jälkeen irrottaa virtalähteestä oikosulkujen varalta. Kyseessä ovat laitteet, jotka tuottavat lämpöä käytettäessä, joten ei-toivottu lämpeneminen voi aiheuttaa vaaratilanteita kotiväen ollessa töissä ja koulussa. Pistokkeiden lisäksi huomiota tulee kiinnittää myös johtojen ja kaapeleiden sijoitteluun – liian pitkä ja tiellä oleva johto saattaa takertua ohikulkijaan ja kaataa tai pudottaa laitteen pöydältä. Vedä siis johdot fiksusti seiniä pitkin ja käytä esimerkiksi kaapelikouruja, jotka niputtavat pitkätkin johdot siistiksi kimpuksi, jolloin ne eivät ole käyttäjien tiellä.
Kodin kylmälaitteet voivat olla piileviä energiasyöppöjä
Pakastimien sulatuksen tulisi olla jokavuotinen tapa, sillä pakastimeen kertyvä huurre sekä jää voivat lisätä laitteen energiankulutusta merkittävästikin. Pölynpoisto jää- ja pakastinkaappien takaa on myös paloturvallisuuden kannalta tärkeä toimenpide, joka kannattaa tehdä sulatuksen yhteydessä.
Samalla kannattaa tehdä inventaario kylmälaitteiden sisältöön. Esimerkiksi säiliöpakastimet ovat yhden tai kahden hengen talouksissa usein aivan liian suuria ja kuluttavat myös energiaa enemmän kuin kompaktit yhdistelmälaitteet, joihin mahtuu silti kaikki tarvittava. Laitteiden vanhentuessa myös energiatehokkuus voi kärsiä ja etenkin ylimääräiset äänet ovat usein merkki tiensä päähän tulevasta kylmälaitteesta. Uusimmat pakastimet eivät myöskään huurru, joten ne pysyvät energiatehokkaina läpi vuoden eikä sulatukselle ole enää tarvetta.
Paikalliset kauppiaat tukena laitevalinnoissa
Euronics-ketjun myymälöiden henkilökunta osaa opastaa asiakkaitaan oikeanlaisten kodinkoneiden hankinnassa, mutta myös laiteturvallisuudessa. “Vakuutusyhtiöitä työllistävät valitettavan usein laiteviat, jotka olisivat ennalta ehkäistävissä” kertoo Euronics Suomen Category Manager Kimmo Aaltonen . “Paikalliset ja asiantuntevat kauppiaat ja myyjät huolehtivat paitsi sopivan laitteen valinnassa, myös sen asennuksessa ja vanhojen kodinkoneiden pois viemisessä”, hän jatkaa.
Vanhojen kodinkoneiden hävittäminen kuormittaa paitsi kuluttajaa, pahimmassa tapauksessa myös ympäristöä, mikäli niitä ei kierrätetä oikeaoppisesti. Euronics pitää osaltaan huolen myös ekologisuudesta ja toimittaa vanhat laitteet kierrätykseen, jotta ne eivät päätyisi kaatopaikoille tai teiden varsille. “Uusi kodinkone on joka tapauksessa ympäristöteko, sillä jopa aivan viime vuosien aikana niistä on tullut energiatehokkaampia, turvallisempia ja usein jopa pienikokoisempia”, Aaltonen summaa. Modernit induktioliedet ovat monin verroin energiatehokkaampia, turvallisempia ja nopeampia kuin perinteiset valurautaliedet, joten niidenkin osalta kodinkoneiden päivitys on paitsi ympäristö- myös taloudellinen teko.
Vanhojen kodinkoneiden yleisimmät riskit:
- Oikosulut – irrota sähköjohdot pistokkeista silloin kun et käytä laitetta tai olet poissa kotoa.
- Pölyn kertyminen – liiallinen pöly saattaa aiheuttaa laitteen kuumenemista ja näin ollen tulipaloriskin.
- Väärin vedetyt sähköjohdot – johdot voivat takertua ohikulkijaan ja pudottaa tai kaataa laitteen.
- Vesivahingot – tarkista tiski- ja pyykinpesukoneiden letkuliitännät säännöllisesti, sillä tiivisteet voivat haurastua ajan myötä.
- Kylmälaitteiden energiankulutus – sulata pakastin säännöllisesti ja tee inventaario jääkaappiin. Energiankulutus laskee taatusti!
Tervetuloa palveltavaksi lähimpään Euronics-myymälääsi! Katso lähin myymälä tästä.